Smażona ryba z sosem winegret

Przepis wzięłam z starej książeczki z przepisami. Byłam ciekawa jak smakuje ryba z sosem winegret, powiem Wam, że byłam zachwycona, polecam spróbować 🙂

Składniki:

  • 500 g filetów ryby mrożonej lub świeżej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawa do ryby
  • pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia
  • 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • garstka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • rozmrozić rybę, umyć i osuszyć, posypać przyprawą i pieprzem  cytrynowym, odstawić na godzinę lub dłużej
  • obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
  • przed podaniem polać rybę sosem winegret, resztę można podać na stół

przepis na sos:

  • w kubeczku wymieszać: musztardę, olej,sok z cytryny, ząbek czosnku przepuszczonego przez praskę, natkę pietruszki
  • przyprawić solą i pierzem do smaku 

S m a c z n e g o!

162 total views, 1 views today

(Visited 50 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *