Ciasto popapraniec

Nazwa ,,popapraniec ,, brzmi śmiesznie, lecz ciasto smakuje wyśmienicie. Wymaga trochę pracy, ale warto poświęcić, spróbujcie sami 😉

Składniki: blaszka 25 x 30 cm 

  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 łyżka kakao
  • 1 mały słoik dżemu czarna porzeczka
  • 1 polewa czekoladowa
  • 1/2 litra mleka
  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

  • jajka ubić z cukrem, stopniowo dodawać olej i mąkę z proszkiem, dalej ubijając już na małych obrotach
  • ciasto podzielić na 3 części: do 1 dodać mak, do 2 wiórki, a 3 kakao
  • do blaszki wyłożonej papierem wlać obok siebie na przemian ciasta i wyjdzie szachownica
  • piec 25-30 minut w temperaturze 180 st. C
  • upieczone ciasto wystudzić
  • przekroić poziomo ma 2 części
  • dolną cześć posmarować dżemem i 2/3 częścią masy, nałożyć drugi placek posmarować pozostałą częścią masy i częściowo dżemem
  • polewę rozpuścić wg przepisu i polać po wierzchu

masa:

  • proszek budyniu wymieszać w 1/2 szklance mleka, resztę zagotować i ugotować budyń, wystudzić
  • masło zmiksować z cukrem i stopniowo dodawać wystudzony budyń

S m a c z n e g o!

3,885 total views, 3 views today

(Visited 3 493 times, 2 visits today)

2 thoughts on “Ciasto popapraniec

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *