Domowa ćwikła

Witajcie. Kilka dni temu miałam ochotę na ćwikłę, lecz w sklepach nie było  ;(  Zadzwoniłam do siostry Celi po przepis na ćwikłę, bo ona robi najlepszą 🙂  i takim sposobem mam pyszną ćwikłę i przepis, więc się z Wami dzielę.

Składniki: 

  • 2 kg buraków
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • 10 łyżek octu 10%

Przygotowanie:

  • buraki ugotować w łupinie około 1 godziny, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach
  • dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
  • jeżeli chcemy przechować na dłużej to nałożyć do słoika i pasteryzować
  • podawać do obiadu, kanapek czy kiełbasy

S m a c z n e g o!

451 total views, 2 views today

(Visited 260 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Domowa ćwikła

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *