Wigilijna kapusta z grzybami

Tradycją jest, że na stole wigilijnym są dania z produktów tj. grzyby, ryby, kapusta, groch, mak 🙂 W tym roku u mnie będzie między innymi daniami kapusta z grzybami, spróbujcie i Wy 😉  polecam.

Składniki:

  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 150 g grzybów suszonych
  • 3 duże cebule
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  •  3 łyżki majeranku
  • szczypta kminku
  • 3 łyżki cukru
  • pieprz i sól do smaku
  • olej

Przygotowanie:

  • grzyby namoczyć ( zalać gorąca wodą) jak woda ostygnie wycisnąć i pokroić
  • kapustę wypłukać i zalać wodą, dodać grzyby, liście, ziele i nastawić do gotowania
  • cebulę pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju i dodać do gotującej kapusty
  • pod koniec gotowania doprawić przyprawami
  • podając na stół można na wierzch polać olejem lnianym

S m a c z n e g o!

 

1,305 total views, 3 views today

(Visited 1 011 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *