Śledź po kaszubsku

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, więc komuś może się przydać mój przepis na śledzia 😉

Składniki:

  • 6 szt. (600 g) filetów śledzia
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  • śledzie opłukać, namoczyć w wodzie około 3-4 godzin, następnie osuszyć i pokroić w dowolne kawałki
  • cebulę pokroić w piórka, udusić z dodatkiem oleju i wody
  • dodać koncentrat, ziele, listek cukier, sól, pieprz i jeszcze kilka chwil poddusić, wystudzić
  • w słoiczki lub do salaterki układać warstwami na przemian śledź i sos lub wymieszać sos ze śledziem
  • odstawić do lodówki aby smaki się zmacerowały
  • spożywać na zimno

1,460 total views, 3 views today

(Visited 1 177 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *