Klopsy z kaszy jęczmiennej i mielonym mięsem

Ten przepis znalazłam w kolorowych czasopismach, więc pomyślałam sobie, że trzeba go wypróbować mniej mięsa a więcej kaszy będzie zdrowiej 😉 Proponuję i Wam spróbować są dobre 🙂

Składniki:

  • 200 g (2 woreczki) kaszy jęczmiennej
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 2 jajka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • bułka do obtaczania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • kaszę ugotować wystudzić
  • cebulę pokroić
  • czosnek drobno pokroić lub przepuścić przez praskę
  • w misce połączyć wszystkie składniki na jednolitą masę i doprawić do smaku solą i pieprzem
  • uformować klopsy i obtoczyć w bułce
  • smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor, na małym ogniu
  • podawać na gorąco z ziemniakami i sosem

S m a c z n e g o!

725 total views, 4 views today

(Visited 430 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *