Keks

Na jesienne-zimowe dni polecam, puszyste i słodkie ciasto bez masy, to tylko keks z dużą ilością bakalii 🙂

Składniki: foremka 12 x 30 cm

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 6 jaj
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie (400 g) mieszanki keksowej

Przygotowanie:

  • w jednej misce wymieszać mąkę, proszek i bakalie
  • w drugiej misce utrzeć masło z cukrem na jednolitą masę
  • do masy stopniowo dodawać po jednym jajku i ucierać
  • do masy dodać zawartość z pierwszej miski i śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać
  • ciasto przełożyć do przygotowanej brytfanki i piec 60-70 min w temperaturze 180*C
  • po wystudzeniu można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

S m a c z n e g o!

431 total views, 1 views today

(Visited 324 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *