Sos z papryki czerwonej

Mamy sezon paprykowy, więc zapraszam na zrobienie przetworów – sosu z papryki który doskonale nadaje się jako dodatek do gotowania innych sosów np. spaghetti, pizzy, do kanapek itd. 🙂

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka chili
  • 3 główki czosnku
  • 3 słoiczki koncentratu pomidorowego 190g
  • 0,5 szklanki octu
  • 3 liście laurowe
  • 1 opakowanie bazylii suszonej

Przygotowanie:

  • paprykę umyć, oczyścić z nasion i zmielić przez maszynkę
  • czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
  • do dużego garnka włożyć: paprykę, cukier, olej, sól, chili i gotować na małym ogniu przez 20 minut
  • następnie dodać: czosnek, liście, bazylię, koncentrat, ocet i ponownie gotować 20 minut
  • gorący sos nakładać do małych słoiczków i ustawić na ręczniku do góry dnem
  • odstawić do wystygnięcia
  • można też pasteryzować 10 minut.

S m a c z n e g o!

628 total views, 4 views today

(Visited 168 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *