Słowo ,,smalec,, kojarzy nam się ze świnką 😉 ja dziś podaję przepis na smalec również pyszny i zdrowy z fasoli. Zrobiłam degustacje w pracy, koleżanki były zachwycone jego smakiem, też Wam polecam 🙂
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli konserwowej
- 0,5 szklanki wody
- 2 średnie cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz, kucharek do smaku
- około szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
Przygotowanie;
- cebulę i czosnek pokroić na małą kostkę, podsmażyć na oleju, dodać ziele, listek, majeranek, zioła prowansalskie,chwilę poddusić, odstawić do wystudzenia
- fasolę odcedzić, zmiksować blenderem na jednolitą masę z dodatkiem wody
- z cebuli wyjąć listek i ziela, dodać do fasoli i lekko zmiksować (ma być wyczuwalna cebula)
- na suchej patelni usmażyć kaszę, tak aby była chrupiąca, dodać do fasoli i wymieszać
- wszystko przyprawić solą, pieprzem, kucharkiem i odstawić do lodówki około 2 godzin.
- podawać z ulubionym pieczywem i ogórkiem kiszonym
S m a c z n e g o!
823 total views, 3 views today
(Visited 326 times, 1 visits today)