Smalec z fasoli

Słowo ,,smalec,, kojarzy nam się ze świnką 😉 ja dziś podaję przepis na smalec również pyszny i zdrowy z fasoli. Zrobiłam degustacje w pracy, koleżanki były zachwycone jego smakiem, też Wam polecam 🙂

 

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli konserwowej
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 średnie cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz, kucharek do smaku
  • około szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

Przygotowanie;

  • cebulę i czosnek pokroić na małą kostkę, podsmażyć na oleju, dodać ziele, listek, majeranek, zioła prowansalskie,chwilę poddusić, odstawić do wystudzenia
  • fasolę odcedzić, zmiksować blenderem na jednolitą masę z dodatkiem wody
  • z cebuli wyjąć listek i ziela, dodać do fasoli i lekko zmiksować (ma być wyczuwalna cebula)
  • na suchej patelni usmażyć kaszę, tak aby była chrupiąca, dodać do fasoli i wymieszać
  • wszystko przyprawić solą, pieprzem, kucharkiem i odstawić do lodówki około 2 godzin.
  • podawać z ulubionym pieczywem i ogórkiem kiszonym

S m a c z n e g o!

435 total views, 2 views today

(Visited 231 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *