Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki lubimy niemal wszyscy, więc dziś proponuję ze szpinakiem, jest to danie smaczne i odżywcze 🙂

 

Składniki:

farsz:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz,
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 jajka

ciasto na naleśniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju ( do ciasta)
  • 1 łyżka oleju na patelnię

Przygotowanie:

farsz:

  • na patelni podgrzać olej, włożyć mrożony szpinak, doprowadzić do rozmrożenia
  • dodać sól, pieprz i posiekany czosnek dusić około 5 minut (wyparowania wody)
  • jajka roztrzepać ze śmietaną, wlać do szpinaku i dokładnie wymieszać

naleśniki:

  • do głębokiego naczynia wlać mleko
  • dosypać mąkę
  • wbić jajko
  • wlać olej
  • wszystkie składniki dobrze wymieszać  ( mikserem lub trzepaczką)
  • na koniec wlać wodę i wymieszać do uzyskania lejącego ciasta
  • na patelnię wlać kroplę oleju (tylko raz) i rozgrzać
  • na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę wazową ciasta i przechylać patelnię aby rozprowadzić ciasto
  • smażyć na złoty kolor z obu stron
  • naleśnik posmarować szpinakiem i zwinąć go w rulon
  • podawać można ze śmietaną lub  keczupem

S m a c z n e g o!

219 total views, 1 views today

(Visited 137 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *