Orzechowiec

Przyznam się, że to ciasto piekłam pierwszy raz, a przepis to z gazety 😉 Powiem szczerze że jest pyszne i proszę spróbować, warto 🙂 

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 150 g margaryny
  • 4 jaja
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • orzechy podzielić na pół, jedną część zmielić, drugą grubo posiekać
  • margarynę utrzeć z cukrem, solą i zmielonymi orzechami
  • do utartej masy dodać po jednym jajku i dalej ucierać
  • następnie dodać mąkę, proszek, olejek i mleko, a na koniec orzechy siekane
  • wszystkie składniki staranie wymieszać i przełożyć do blaszki keksówki (12 x 25)
  • piec około 60 minut w temperaturze 180 C
  • po wystudzeniu, ciasto polać polewą i udekorować orzechami lub wg swojego uznania

S m a c z n e g o!

1,366 total views, 4 views today

(Visited 679 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *