Chleb z otrębami pszennymi

Nie każdy może jeść swojski chleb z ziarnami, polecam dziś chleb z otrębami pszennymi jest bardzo pyszny 🙂

Składniki:

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 2 szklanki otrąb pszennych
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 litr ciepłej wody

Przygotowanie:

  • w dużej misce połączyć suche składniki wraz z drożdżami
  • dodać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać
  • odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 20 – 30 minut
  • blachy wysmarować tłuszczem
  • wyrośnięte ciasto przełożyć do blach i ponownie odstawić do wyrośnięcia
  • piec około 1 godziny w temperaturze 180 C
  • wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce

S m a c z n e g o!

956 total views, 1 views today

(Visited 254 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *