Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Uwielbiane rogaliki w moim domu przez lata 🙂 Kiedyś pieczone były często, teraz pieczone są od okazji 🙂

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 5 jaj
  • 100 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 200 g śmietany 18 %
  • 0,5 kg marmolady
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  • mąkę, cukier, sól, drożdże (bez rozczynu), margarynę połączyć ze sobą
  • dodać jajka i śmietanę zagnieść ciasto
  • odstawić do wyrośnięcia
  • podsypać mąką stolnicę i ponownie zagnieść ciasto
  • ucinać małe części i rozwałkować placki z których wyciąć trójkąty
  • na jeden bok położyć małą ilość marmolady i zawinąć
  • gotowe rogaliki położyć na blaszkę z papierem
  • jajko roztrzepać i posmarować rogaliki, można też posypać cukrem

  • piec w temperaturze 180 C przez 15-20 minut (na złoty kolor)
  • po lekkim wystudzeniu podawać do spożycia

S m a c z n e g o!

1,735 total views, 1 views today

(Visited 717 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *