Zupa krem z dyni

Jesienią jest wskazane spożywać potrawy rozgrzewające, więc polecam zupę z dyni przyprawioną imbirem i czosnkiem 😉 

Składniki:

  • 2 kg dyni samego miąższu
  • 3 marchwie
  • 1 pietruszka
  • po kawałku selera i pora
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 kostki masła
  • 1 mała śmietana 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • do smaku: -mielone ziele angielskie, -mielona gałka muszkatołowa, -sól, -pieprz, -kucharek
  • szczypta papryki czyli
  • natka pietruszki
  • grzanki lub inne dodatki np. ptysie

Przygotowanie:

  • wszystkie warzywa obrać, pokroić i włożyć do dużego garnka
  • nalać wody na równo z warzywami
  • dodać:masło, liście, sól, pieprz
  • gotować około 0,5 godziny (do miękkości warzyw)
  •  lekko wystudzić, wyjąć liście i z miksować blenderem
  • zaprawić śmietaną całość lub na talerzu
  • doprawić do smaku: mielonym imbirem, zielem, gałką, czyli
  • podawać na ciepło z grzankami

S m a c z n e g o!

1,380 total views, 1 views today

(Visited 168 times, 1 visits today)
Opublikowano w ZUPY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *