Szarlotka królewska

Nadchodzi sezon na zbiory jabłek, więc podaję stary przepis na pyszną szarlotkę. 

Składniki: tortownica 28 cm średnicy

biszkopt

  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

masa jabłkowa

  • 2,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka kwaśna

bita śmietana

  • 0,5 l śmietany 30 %
  • 1 galaretka jasna- słodka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

biszkopt:

  • białka ubić z cukrem i stopniowo dodawać żółtka
  • dodać następnie mąkę, proszek oraz olej dalej ubijać na pulchną masę
  • przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą
  • piec około 30 minut w temperaturze 180 C
  • odstawić do wystudzenia

masa jabłkowa

  • jabłka obrać i pokroić w plastry
  • wsypać do garnka podlać trochę wody (0,5 szklanki) i uprażyć na małym ogniu
  • do gotowych, gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i cukier dobrze wymieszać
  • gorącą masę jabłkową nałożyć na ciasto
  • odstawić do wystudzenia

bita śmietana

  • galaretkę przygotować z mniejszą ilością wody ( 1 szklanka) odstawić do lekkiego stężenia
  • śmietanę ubić z cukrem i galaretką
  • przełożyć na wystudzone jabłka
  • udekorować startą czekoladą
  • całe ciasto jeszcze dobrze schłodzić

S m a c z n e g o!

1,305 total views, 1 views today

(Visited 262 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *