Paprykarz szczeciński

Po rozczarowaniu się paprykarzem z puszki postanowiłam zrobić sama. Poszperałam w necie trochę  wśród przepisów i zrobiłam po swojemu. Moim zdaniem jest pyszny, spróbujcie i Wy 😉

Składniki:

  • 2 wędzone makrele
  •  2 woreczki (200 g) ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 słoiczek (190 g )koncentrat pomidorowy
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • po kawałku selera i pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka chyli
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie:

  • makrelę obrać ze skóry i ości, mięso rozdrobnić widelcem
  • ryż ugotować wg przepisu
  • warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • cebulę pokroić w małą kostkę
  • na dużej patelni z olejem podsmażyć warzywa, dodać ugotowany ryż, rybę, liście, ziele, koncentrat i chwilę poddusić
  • przyprawić solą, pieprzem, paprykami
  • aby przechować dłużej można gorącą nałożyć do małych słoików i odstawić do góry dnem
  • podawać na zimno z ulubionym pieczywem i ogórkiem 

S m a c z n e g o!

1,323 total views, 1 views today

(Visited 284 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *