Bitki wieprzowe z pomidorami suszonymi

Przyznam szczerze, że pomysł nasunął mi się jak przeglądałam fb-ka. Ciekawa smaku, postanowiłam wziąć się do pracy w kuchni, efekt był oszałamiający, polecam spróbować 🙂 

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego np. karkówka
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 pomidorów suszonych z oleju
  • 1 szklanka mąki
  • olej z pomidorów do podsmażania (lub rzepakowy)
  • zioła prowansalskie
  • suszona bazylia
  • szczypta chyli
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • mięso umyć, pokroić na porcje, delikatnie rozbić, przyprawić solą i pieprzem odstawić
  • mięso obtoczone w mące z obu stron, podsmażyć na patelni
  • przełożyć do rondla lub garnka z grubym dnem
  • cebulę, czosnek pokroić i podsmażyć, dodać do mięsa
  • pomidory pokroić w paski i dodać do mięsa
  • na patelnię wlać wodę około 1 szklanki zagotować i dodać do mięsa (mięso powinno być zakryte wodą)
  • gotować pod przykryciem do miękkości mięsa
  • przyprawić do smaku: solą, pieprzem, ziołami, bazylią i chyli
  • podawać na gorąco z ziemniakami i surówką

S m a c z n e g o!

2,791 total views, 2 views today

(Visited 656 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *