Biała kiełbasa z pęczakiem i młodą kapustą

Przepis na to danie wpadł mi w oko jak przeglądałam kolorowe gazety. Zaciekawił mnie na tyle, że następnego dnia ugotowałam, wprowadzając drobne zmiany. Danie było pyszne i polecam wypróbować 🙂

Składniki:

  • 4 pętka surowej białej kiełbasy
  • 1 szklanka pęczaku
  • 1 mała młoda kapusta
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 duża cebula
  • garść pokrojonego kopru
  • garść pokrojonego szczypioru
  • 3 szklanki wywaru z parzenia kiełbasy
  • sól, pieprz
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie:

  • kapustę poszatkować, gotować przez 5 minut, odcedzić
  • kiełbasę gotować 20 minut, wyjąć, ostudzić i pokroić w talarki
  • do garnka odmierzyć 3 szklanki wywaru z kiełbasy, zagotować, wsypać pęczak, zagotować i przestawić na malutki ogień, gotować 20 minut pod przykryciem  potem zostawić do wchłonięcia wywaru
  • cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na dużej patelni, dodać kapustę, kiełbasę, pęczak, pomidory, koper, szczypior chwilę pogotować
  • doprawić solą i pieprzem
  • podawać na gorąco

S m a c z n e g o!

1,154 total views, 1 views today

(Visited 200 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *