Królewiec

To ciasto popularne było dawno temu, myślę że warto przypomnieć jego smak. Wymaga trochę pracy, lecz warto spróbować i gorąco zachęcam 😉

 

Składniki: blaszka 25 x 30 cm

ciasto miodowe

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego pszczelego miodu
  • 0,5 kostki masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka sody

ciasto biszkoptowe

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem

  • 0,5 litra mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

polewa

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

ciasto miodowe

  • wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto
  • podzielić na dwie części
  • blaszkę wyłożyć papierem
  • rozwałkować na cienki placeki i piec około 20 minut w temperaturze 180 C
  • po upieczeniu odstawić do wystudzenia

ciasto biszkoptowe

  • białka ubić i stopniowo dodawać cukier, żółtka i nadal ubijać
  • dodać obie mąki i proszek delikatnie wymieszać
  • wlać do brytfanki wyłożonej papierem i piec około 35 minut w temperaturze 160 C
  • pozostawić do wystudzenia
  • przekroić poziomo na dwa placki

krem

  • odlać pół szklanki mleka, a resztę nastawić do gotowania
  • do szklanki wsypać obie mąki i dobrze wymieszać
  • do gotującego mleko wsypać cukier, a następnie rozrobione mąki i ugotować budyń
  • w gorący budyń stopniowo włożyć masło i wymieszać na jednolitą masę
  • gorącym kremem łączymy ciasto

polewa

  • wszystkie składniki zagotować

składanie ciasta

  • ciasto miodowe
  • krem
  • ciasto biszkoptowe dolna część
  • krem
  • ciasto miodowe
  • krem
  • ciasto biszkoptowe górna część
  • całość nakryć ścierką kuchenna i odstawić
  • zimne ciasto polać gorącą polewą i udekorować wg uznania

S m a c z n e g o!

1,913 total views, 5 views today

(Visited 452 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *