Biała kiełbasa w cieście francuskim

Ciekawa przekąska na Świąteczny stół, to biała kiełbasa w cieście francuskim. Jest to moja inspiracja z której jestem zadowolona, polecam zrobić 😉

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 3 pętka białej kiełbasy parzonej lub surowej
  • 0.5 pęczka szczypioru
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie
  • 1 jajko
  • majeranek

Przygotowanie:

  • jeśli mamy surową kiełbasę to gotować ją przez 20 minut i wystudzić, zdjąć skórę, pokroić w talarki
  • szczypior umyć i posiekać
  • mozzarellę wyjąć z zalewy i osuszyć oraz pokroić w plasterki
  • ciasto pokroić na prostokąty
  • na połowie prostokąta ułożyć: szczypior, 3-4 plasterki kiełbasy, plasterek mozzarelli i nakryć drugą połową
  • skleić całość widelcem, na wierzchu można ponacinać
  • jajko roztrzepać i posmarować na wierzch, oraz posypać majerankiem
  • piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20 minut aż będą rumiane
  • podawać na gorąco z chrzanem i białym barszczem do picia

S m a c z n e g o!

1,150 total views, 2 views today

(Visited 283 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *