Babka marmurkowa

Najczęściej taką babkę piekę na Święta Wielkanocne, jak moja mama. Polecam również tak, bez okazji, jest prosta w wykonaniu.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • sok z cytryny
  • kilka kropel aromatu cytryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek kefiru lub zsiadłe mleko
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:

  • masło utrzeć dodając stopniowo: żółtka, cukier, sok
  •  do pulchnej masy dodać kefir, mąkę z proszkiem oraz aromat
  • białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy lekko wymieszać
  • odlać około 1/4 masy i dodać kakao, wymieszać
  • do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki wlać masę jasną, a na wierzch ciemną
  • piec 50 minut w temperaturze 180 C
  • udekorować wg uznania

S m a c z n e g o.

1,660 total views, 1 views today

(Visited 330 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *