Pulpety w sosie musztardowym

W mojej rodzinie bardziej popularne są pulpety niż kotlety. Moją inspiracją jest robienie za każdym razem innego sosu. Dziś proponuję z musztardą 🙂

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 duża cebula
  • olej do podsmażenia
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2-3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  • cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju
  • do mięsa mielonego dodać: jajka, kaszę, wystudzoną cebulę, wszystkie składniki dobrze wymieszać, gdy masa mięsa będzie zbyt sztywna, można dodać 0,5 szklanki wody i wymieszać, odstawić na kilka minut
  • z mięsa zrobić małe pulpety, lekko obsmażyć i przełożyć do garnka
  • do garnka wlać delikatnie gotującą wodę ( zakryć pulpety)
  • dodać sól, pieprz, kucharek, nakryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 30 minut, czasami zamieszać
  • w małym kubku połączyć musztardę i śmietanę, dodać do pulpetów
  • mąkę wymieszać w małej ilości wody i zagęścić sos (wlewać stopniowo i mieszać)
  • do dekoracji posypać zielonym np. szczypiorem lub koprem
  • podawać na gorąco np. z ziemniakami i buraczkami

S m a n c z n e g o!

2,071 total views, 3 views today

(Visited 661 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *