Zupa ogórkowa

Zupę kwaśną i o wyraźnym smaku najchętniej jemy w porze zimowej i po imprezie 😉 Wszystkie zupy są gotowane podobnie (wywar z mięsa i warzyw), tylko końcowa faza zmienia się dodajemy np. kiszone ogórki.

Składniki:

  • 4-5 szt. skrzydełek kurczaka
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • po kawałku selera i pora
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 5-6 dużych ogórków kiszonych
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, kucharek

Przygotowanie:

  • do garnka około 3-4 l włożyć umyte skrzydełka, zalać wodą, dodać: ziele, listek, sól, pieprz i nastawić do gotowania
  • włoszczyznę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do gotowania
  • ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę wg. uznania i dodać do garnka nieco później (gdy skrzydełka będą podgotowane)
  • ogórki kiszone obrać ( nie koniecznie), zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dołożyć do garnka na koniec, gdy już ziemniaki i skrzydełka będą miękkie
  • doprawić solą, pieprzem, można też dodać śmietany 18%
  • podawać na gorąco z ulubionym pieczywem

S m a c z n e g o!

864 total views, 2 views today

(Visited 129 times, 1 visits today)
Opublikowano w ZUPY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *