Schabowe pieczone z cebulą i grzybami suszonymi

Moja inspiracja ze schabem wyszła nawet ciekawie 😉 rodzinie bardzo smakowało. Polecam spróbować, bo do odważnych świat należy 🙂 🙂 🙂

Składniki:

  • 2 kg schabu środkowego
  • 3 duże cebule
  • 2 garście suszonych grzybów
  • kminek
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie: 

  • schab umyć, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę lub więcej
  • grzyby zalać wrzącą wodą i nakryć, odstawić na kilka godzin, namoczone pokroić w paski
  • cebulę pokroić w piórka, zeszklić, dodać grzyby, sól, pieprz i dusić kilka minut pod przykryciem
  • porcje schabu podsmażyć z obu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego
  • na wierzch wyłożyć cebulę z grzybami, można podlać trochę wody z grzybów
  • nakryć naczynie i piec 1,5 godziny w temperaturze 160-180 C
  • podawać na gorąco z kaszą lub ziemniakami i surówką

S m a c z n e g o!

 

1,236 total views, 6 views today

(Visited 244 times, 3 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *