Mięso w słoiku

W czasie mojego dzieciństwa, gdy nie było jeszcze lodówki, to mama taki sposób konserwowała mięso. Ten smak przetrwał u mnie w pamięci do dziś 😉 Mięso ze słoika smaczne jest na kanapki i na obiad np. z makaronem pycha 🙂

Składniki:

  • 2 kg mięsa wieprzowego np. karkówka, łopatka
  • 40 g soli peklowej (1 duża łyżka)
  • 4 liście laurowe
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0,5 kostki smalcu
  • po 2 łyżki wody do każdego słoika

Przygotowanie:

  • mięso umyć, pokroić w kawałki około 5 cm
  • czosnek obrać i pokroić
  • do mięsa dodać: sól, liście, ziele, czosnek
  • wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 1 dobę
  • mięso przełożyć do słoików, lekko upychając, zostawić wolne miejsce około 2 cm od przykrywki
  • na wierzch położyć po 1 łyżce smalcu i 2 łyżki wody
  • zakręcić i wstawić do zimnego piekarnika
  • piec 2 godziny w temperaturze 120 – 130 C, wyłączyć piekarnik pozostawić w nim słoiki i zamknąć
  • wyjąć jak będą zimne
  • mięso można spożywać na dwa sposoby na zimno do pieczywa, jak również na obiad z makaronem lub ryżem

S m a c z n e g o!

4,693 total views, 1 views today

(Visited 2 502 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *