Placuszki drobiowe ze szpinakiem

Dziś proponuję przepis na placuszki, w roli głównej filet kurczaka i szpinak, oraz dodatki warzywne 😉 Ta kompozycja zachwyci nawet niejadków szpinaku, jak np. mojego syna 🙂

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 125 g świeżego szpinaku
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki wody
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • filet umyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka, odstawić do lodówki na godzinę lub więcej
  • szpinak podsmażyć na patelni, ostudzić
  • cebulę, paprykę, czosnek pokroić w małą kostkę
  • w misce połączyć: jajka, wodę, mąkę, przyprawić solą i pieprzem
  • dodać pozostałe składniki: mięso, warzywa i dokładnie wymieszać
  • smażyć małe placuszki (nakładać łyżką) na rozgrzanym oleju z obu stron
  • podawać na gorąco np. z ryżem i surówką

S m a c z n e g o!

 

1,515 total views, 1 views today

(Visited 430 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Placuszki drobiowe ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *