Ciasto amerykańskie

Przepis na to ciasto, posiadam już od dawna z lat 90-tych 😉  Co dobre to warto po nie sięgać, więc zapraszam do wypróbowania tego smaku 😉 

Składniki:  foremka 25×30

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki kakao
  • 5 jabłek
  • 100 g rodzynek
  • 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę
  • jajka utrzeć z cukrem
  • stopniowo dodawać składniki sypkie i nadal ucierać, a następnie olej
  • do gotowej masy dodać jabłka, orzechy, rodzynki i wymieszać
  • przełożyć do przygotowanej foremki
  • piec około 1 godziny w temperaturze 160 C
  • gdy wystygnie udekorować polewą lub cukrem pudrem

S m a c z n e g o!

2,479 total views, 1 views today

(Visited 588 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *