Galaretka z nóżek wieprzowych

W czasach PRL-u nóżki były podstawową przekąską do ,,setki,, 😉 Zbliżają się imprezy Andrzejkowe, więc przypominam o pospolitych nóżkach 😉 😉 😉

Składniki:

  • 2 nóżki przednie wieprzowe
  • 1 golona tylna wieprzowa
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 marchwie
  • 1 pietruszka
  • po kawałku selera i pora
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  • nóżki i golonkę umyć, opalić sierść, można także rozciąć
  • włożyć do garnka, zalać wodą trochę ponad nóżki
  • dodać sól, pieprz, ziele, liście, nieco później włoszczyznę
  • gotować na małym ogniu około 2-3 godzin
  • włoszczyznę wyjąć, marchew można ponownie użyć
  • wywar przecedzić przez durszlak, doprawić czosnkiem, pieprzem i solą
  • w salaterkach poukładać pokrojone w plasterki marchew i jajka
  • gdy wystygnie mięso, obrać od kości i włożyć do salaterki, a następnie zalać wywarem
  • odstawić do wystygnięcia
  •  wyjąć z salaterki na talerz, udekorować plasterkiem cytryny i natką pietruszki
  • spożywać na zimna 😉

S m a c z n e g o!

940 total views, 1 views today

(Visited 199 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *