Kompot z dyni

Pomysł na kompot podchwyciłam z FB-ka z jednej z grup 🙂 okazało się, że jest to fajny napój do obiadu o aromacie goździków i lekko kwaśny, cytrynowy.

Składniki:

  • 0,5 (2 kg) dyni
  • 3 litry wody
  • 3- 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego
  • 10 goździków
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  • dynię obrać, usunąć nasiona, pokroić w dużą kostkę
  • włożyć do dużego garnka zalać wodą i dodać cukier
  • gotować krótko, dodać kwasek, goździki, zagotować nakryć i odstawić na około 20 minut
  • przecedzić kompot, dodać umytą i pokrojoną w talarki cytrynę
  • wspaniale smakuje na ciepło jak i na zimna

S m a c z n e go!

2,527 total views, 1 views today

(Visited 1 129 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *