Dżem z dyni

Okres dyniowy w pełni, więc zabrałam się do robienia pysznych przetworów. Zapraszam do spróbowania dżemu z nutką suszonej skórki pomarańczowej 🙂

Składniki:

  • 0,5 ( 2 kg) dyni
  • 0,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 20 g suszonej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

  • dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w małą kostkę
  • włożyć do garnka podlać wodą i dodać cukier, gotować do miękkości około 10 minut, od czasu do czasu mieszać
  • skórkę zmielić
  • żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu
  • gdy dynia jest już miękka (rozgotowana) dodać: skórkę i przygotowaną żelatynę, dobrze  wymieszać i gorącą włożyć do słoiczków, zakręcić odstawić do góry dnem
  • spożywać z ulubionym pieczywem

S m a c z n e g o!

2,685 total views, 1 views today

(Visited 1 491 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Dżem z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *