Ciasto z cukinią

Były już ciasta z jabłkami, marchwią, a dziś proponuję z cukinią 🙂 Robiłam po raz pierwszy i myślę że nie ostatni 😉 wspaniały zapach cynamonu i przyprawy do piernika unosił się w kuchni.

Składniki:   tortownica 28 cm

  • 6 jaj
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 (1 kg) cukinie
  • 1 galaretka owocowa np. agrestowa
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

  • cukinię obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę i podzielić na dwie części
  • ubić jajka z 0,5 szklanką cukru
  • stopniowo dodawać: mąkę, cukier waniliowy,proszek, cynamon, przyprawę i dalej ubijać na jednolitą masę, na końcu olej
  • do gotowej masy wsypać jedną część cukinii i dokładnie wymieszać
  • przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec około 60 minut w temperaturze 180 C
  • drugą część cukinii i 3 łyżki cukru włożyć do garnka, podlać odrobinę wody i lekko udusić
  • galaretkę przygotować wg przepisu, połączyć z uduszoną cukinią i odstawić do wystudzenia
  • na zimne ciasto nałożyć galaretkę gdy będzie gęstnięć (płynną wypije ciasto)
  • odstawić do lodówki na 1 godzinę

S m a c z n e g o!

1,017 total views, 3 views today

(Visited 150 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Ciasto z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *