Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Polędwiczki wieprzowe są delikatne w smaku i szybkie w przygotowaniu. Możemy zrobić w sosie np. musztardowym lub połączyć je z pieczarkami.

Składniki:

  • 1 (450 g) polędwica wieprzowa
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie:

  • polędwicę umyć, osuszyć, pokroić na porcje, delikatnie rozbić, przyprawić solą, pieprzem i odstawić
  • pieczarki i cebulę obrać, pokroić wg uznania, razem udusić na odrobinie oleju
  • polędwicę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, dodać do pieczarek z cebulą, całość dusić około 15 minut
  • dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody, zagotować
  • przyprawić solą i pieprzem
  • podawać na gorąco z ziemniakami i surówką

S m a c z n e g o!

2,875 total views, 1 views today

(Visited 1 279 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *