Zupa zalewajka

Pyszna i treściwa zupa zalewajka w nowej odsłonie, wzbogacona białą kiełbasą. Kto uwielbia smak białego barszczu i białej kiełbasy to będzie zachwycony, polecam 🙂

Składniki:

  • 4 pętka surowej białej kiełbasy
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 2 marchwie
  • po kawałku selera i pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 torebka barszczu białego np. Winiary
  • olej do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:

  • kiełbasę umyć, gotować przez 20 minut z dodatkiem liścia i ziela, a następnie wyjąć, wystudzić i pokroić
  • do wywaru z kiełbasy dodać: obraną i pokrojoną włoszczyznę, za kilka minut dodać ziemniaki
  • na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do zupy
  • gdy warzywa są miękkie to wlać barszcz wymieszany z wodą (około 0,5 szklanki) i chwilę pogotować
  • dodać pokrojoną kiełbasę
  • przyprawić do smaku: majerankiem, chrzanem, czosnkiem, śmietaną, solą i pieprzem
  • podawać na gorąco

S m a c z n e g o!

 

2,500 total views, 1 views today

(Visited 891 times, 1 visits today)
Opublikowano w ZUPY

2 thoughts on “Zupa zalewajka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *