Sałatka z ogórków na zimę

Sezon ogórkowy w pełni, więc szukamy nowych pomysłów na przetwory. Ja proponuję sałatkę którą robiłam  już w latach 90 😉 Jest to przepis zapomniany, ale może ktoś będzie chciał skorzystać, polecam 🙂

Składniki:

  • 8 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 1 duży pęczek koperku zielonego
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki soli
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 szklanki oleju

Przygotowanie:

  • ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić w talarki
  • cebulę i czosnek obrać, pokroić wg uznania
  • koperek i natkę umyć i pokroić
  • do sałatki dodać: cukier, sól, ocet, olej i dokładnie wszystko wymieszać
  • odstawić na około 2-3 godziny
  • do słoików nałożyć sałatkę wraz z sosem który się wytworzył
  • pasteryzować w gotującej wodzie około 20- 30 minut (słoiki całkowicie pokryte wodą)
  • wyjąć z wody i postawić na ręcznik do góry dnem
  • jak ostygną to do spiżarni

S m a c z n e g o.

16,196 total views, 0 views today

(Visited 13 793 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *