Żołądki kurze w sosie musztardowym

Od czasu do czasu możemy posilić się żołądkami kurzymi, w dzieciństwie dla mnie to był rarytas 😉 Dziś to gotuję aby przypomnieć smak, jeśli ktoś ma ochotę to polecam pycha 🙂

Składniki:

  • 1 kg żołądków kurzych
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

  • żołądki dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą
  • włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liście, ziela, sól, pieprz
  • gotować na małym ogniu do miękkości mięsa
  • uzupełnić wodę jeśli jest taka potrzeba
  • doprawić czosnkiem, musztardą
  • śmietanę połączyć z mąką i dobrze wymieszać
  • dodać do żołądków, wymieszać, zagotować
  • podawać na gorąco z ziemniakami i warzywami

S m a c z n e g o.

1,954 total views, 1 views today

(Visited 1 170 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *