Kotlety mielone zawijane boczkiem wędzonym

Mięso mielone można wykorzystać w różny sposób i jest smaczne. Dziś polecam pieczone kotlety z mięsa mielonego zawijane boczkiem wędzonym. Powiem szczerze, że są bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 paczki boczku wędzonego w plastrach
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie:

  • cebulę obrać, pokroić w małą kostkę i podsmażyć
  • w misce połączyć i dokładnie wymieszać: mięso, jajka, kaszę, cebulę i doprawić do smaku solą i pieprzem
  • na desce ułożyć obok siebie dwa plastry boczku
  • uformować z mięsa kotlet, położyć na boczek i zawinąć
  • przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem (jedną warstwę)
  • nakryć naczynie i piec około 1 godziny w temperaturze 180 C
  •  przed końcem pieczenia odkryć i zebrać pianę która powstała, oraz zapiec boczek
  • podawać na gorąco z ziemniakami i surówką

S m a c z n e g o.

11,930 total views, 1 views today

(Visited 4 169 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *