Golonka gotowana z sosem chrzanowym

Dziś rozpusta, nie liczymy kalorii, zajadamy się golonką 😉 Golonka gotowana, podana z sosem chrzanowym to danie palce lizać, nie tylko dla mężczyzn 😉

Składniki:

  • 2 golonki przednie
  • 1 cebula
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

  • golonki dokładnie umyć, zalać wodą i nastawić do gotowania
  • dodać obrane warzywa, liście, ziele oraz sól i pieprz
  • gotować na małym ogniu około 3 godziny, od czasu do czasu obrócić golonki, w razie potrzeby dolać wody (golonki zakryte wodą)
  • ugotowaną golonkę wyłożyć na talerz

Przepis na sos:

  • odlać pól litra wywaru do małego garnka
  • w kubku wymieszać mąkę ze śmietaną i połączyć z wywarem, zagotować
  • przyprawić chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem
  • podawać na gorąco z pieczywem i surówką

S m a c z n e g o.

2,494 total views, 1 views today

(Visited 967 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *