Zupa zacierkowa

Zupa zacierkowa to jedna z ulubionych moich zup, ale myślę że ma więcej smakoszy 😉 Delikatna, sycąca i oczywiście smaczna. Znajdziecie tu przepis na zacierki domowej roboty mniam, mniam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 5 skrzydełek kurczaka
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera, pora
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka pietruszki, dymka
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól,pieprz
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • około 60 ml wody ciepłej

PRZYGOTOWANIE:

  • skrzydełka oczyścić, umyć i nastawić do gotowania
  • dodać listki, ziela, sól, pieprz
  • włoszczyznę  i ziemniaki obrać, umyć i pokroić wg uznania
  • po kilku minutach gotowania skrzydełek, dodać włoszczyznę i ziemniaki
  • gdy mięso i warzywa będą miękkie dodać zacierki
  • zagotować i wsypać pokrojoną zieleninę (natkę pietruszki i dymkę)
  • skrzydełka można obrać z mięsa i wrzucić do zupy lub podać w całości
  • przepis na zacierki:
  • do miski wsypać mąkę i stopniowo wlewać wodę, zagniatając ciasto dość ścisłe
  • na tarce o dużych oczkach zetrzeć ciasto (od czasu do czasu obtaczając w mące)
  • zacierki wrzucić na gotujący wywar i energicznie mieszać, aby kluski się nie pokleiły

SMACZNEGO  🙂

4,031 total views, 1 views today

(Visited 533 times, 1 visits today)
Opublikowano w ZUPY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *