Zupa kapuśniak

Kapuśniak to zupa sezonowa, dawniej na wsi, kiszona kapusta i ogórki to podstawa kuchni zimą. Wyrazisty smak rozgrzewa i pobudza apetyt, powiem że jest to moja jedna z ulubionych zup 🙂

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 300 g żeberek wędzonych
  • 300 g cienkiej kiełbasy
  • olej lub smalec do podsmażenia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziela angielskie
  • majeranek lub przyprawa do bigosu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • żeberka umyć, włożyć do garnka zalać wodą, nastawić do gotowania
  • kiełbasę pokroić w pół talarki podsmażyć
  •  cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno, podsmażyć
  • dodać ziele, listek, sól, pieprz oraz ziemniaki obrane i pokrojone
  • wszystko razem gotować do miękkości
  • na patelni z dodatkiem tłuszczu udusić kapustę kiszoną
  • gdy ziemniaki będą miękkie to dodać kapustę
  • przyprawić majerankiem lub przyprawą

SMACZNEGO  🙂

1,193 total views, 1 views today

(Visited 451 times, 1 visits today)
Opublikowano w ZUPY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *