Ryż na czerwono

Pewnego razu koleżanka do pracy przyniosła na lunch ryż na czerwono i mnie poczęstowała, byłam zachwycona jego smakiem. Po kilku dniach zrobiłam takie danie na obiad, z dodatkiem smażonej kiełbasy, polecam warto spróbować 🙂

SKŁADNIKI

  • 2 woreczki (200 g) ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki ketchupu pikantnego
  • zioła prowansalskie
  • bazylia suszona
  • szczypta chyli
  • sól, pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE

  • ryż ugotować wg przepisu
  • na patelni rozgrzać olej
  • dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek
  • ketchup rozrobić w małej ilości wody, wlać na patelnię i chwilę poddusić
  • dodać ugotowany ryż, przyprawić ziołami, dobrze wymieszać
  • gdy będzie za suche to można dolać odrobinę wody lub soku pomidorowego i zagotować
  • można spożywać sam z surówką lub z dodatkiem mięska czy kiełbaski

SMACZNEGO  🙂

1,762 total views, 1 views today

(Visited 299 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *