Chleb pszenno-żytni

W swoim dzieciństwie bardzo często, jadłam chleb na zakwasie, wypiekany w piecu ogrzewanym  drewnem. Dziś to już wspomnienia 😉 aby przypomnieć smak, postanowiłam upiec chleb pszenno-żytni na drożdżach. Podstawy i proporcje przepisu wzięłam z książki pt. ,,O naszym chlebie powszechnym”. Kompozycja mąk to już moja inspiracja 😉 Chlebek się udał, był smaczny 🙂

SKŁADNIKI  na 2 blaszki 12 x 25

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 650
  • 0,5 kg mąki żytniej typ 720
  • 600 ml wody
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  • w wodzie lekko ciepłej rozpuścić drożdże
  • do dużej miski przesiać mąkę pszenną, dodać rozpuszczone drożdże,cukier
  • ręką wszystko dokładnie wymieszać, powstanie dość rzadki zaczyn
  • nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 0,5 godziny
  • w małej ilości wody rozpuścić sól
  • do wyrośniętego zaczynu dodać, rozpuszczoną sól i stopniowo mąkę żytnią
  • wyrabiamy długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki około 15 minut
  • ponownie odstawiamy do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto lekko wymieszać, wyłożyć na stolnicę i podzielić na pół
  • uformować wałeczki, włożyć do formy, mokrą dłonią rozprowadzić ciasto i odstawić do wyrośnięcia
  • nagrzać piekarnik do 250 *C
  • włożyć wyrośnięte ciasto i zmniejszyć temperaturę do 200 *C
  • po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 *C  i jeszcze piec około 50 minut (sprawdzić patyczkiem)
  • gorący chleb wyjąć z formy i lekko posmarować tłuszczem (będzie się błyszczał)
  • wystudzić na ruszcie

SMACZNEGO  🙂

1,615 total views, 1 views today

(Visited 328 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *