Klasyczna karkówka w sosie własnym

Popularne, a jak smaczne danie obiadowe karkówka w sosie z kluskami śląskimi. Przygotowanie jej nie zabiera dużo czasu stania przy kuchni, ani dużych umiejętności kulinarnych 😉 Polecam, pycha, palce lizać 🙂

SKŁADNIKI

  • 2 kg karkówki wieprzowej
  • 1 op przypraw (mieszanki) klasyczna karkówka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

PRZYGOTOWANIE

  • karkówkę umyć, osuszyć
  • na deskę rozsypać opakowanie przypraw i dokładnie natrzeć karkówkę
  • na dłoń wlać olej i natrzeć mięso
  • odstawić na noc do lodówki
  • karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, nakryć i piec 2 godziny w temperaturze 180 *C
  • upieczone mięsko wyjąć na półmisek pokroić na porcje
  • sos przelać do garnka i zagęścić mąką rozpuszczoną w połowie szklanki wody
  • sosem polewamy po mięsku lub podajemy osobno

SMACZNEGO  🙂

6,955 total views, 1 views today

(Visited 1 449 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *