Ryż zapiekany z jabłkiem

Ryż zapiekany z jabłkiem , to było jedno z ulubionych moich dań w stołówce szkolnej. Przez lata szukałam przepisu i tego smaku 😉 Metodą prób i błędów, wreszcie uzyskałam poszukiwany smak. Dziś podzielę się z Wami i serdecznie zachęcam do wypróbowania, jest pyszny palce lizać 🙂

021

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek (antonówka, szara reneta)
  • 1 paczka (4 woreczki) ryżu
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 kostki masła
  • cynamon do posypania

PRZYGOTOWANIE

  • ryż ugotować wg przepisu
  • do gorącego ryżu dodać masło, cukier i dokładnie wymieszać
  • jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • naczynie żaroodporne wysmarować masłem
  • ryż podzielić na dwie części, jedną wyłożyć do naczynia
  • jabłka podzielić na dwie części, jedną położyć na ryż
  • cynamonem lekko posypać jabłka
  • drugą część ryżu położyć na jabłka i ponownie położyć jabłka
  • dla dekoracji można położyć jabłka pokrojone w plastry i posypać cynamonem
  • zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 *C
  • porcję na talerzu można polać jogurtem naturalnym

026

SMACZNEGO  🙂

2,247 total views, 2 views today

(Visited 754 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Ryż zapiekany z jabłkiem

  1. Mój smak z dzieciństwa ale do tego miałyśmy jeszcze śmietankę pychotka moje dzieci tez się zajadały tym smakołykiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *