Schab pieczony w mielonym

Uwielbiam różnego rodzaju pieczenie, więc szukam nowych inspiracji 😉 Dziś proponuję pieczeń, którą  można nazwać ,,krajanką,, ponieważ schab pokrojony jest w kostkę i wymieszany z mielonym mięsem. Pieczone jest zdrowe, polecam pycha 🙂 można spożywać na zimno i jako danie obiadowe.

006

SKŁADNIKI   na blaszkę 12 x 35 cm

  • 0,5 schabu środkowego
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, kucharek do smaku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 6-7 liści laurowych

PRZYGOTOWANIE

  • blaszkę wysmarować tłuszczem i na dnie położyć kilka liści
  • schab umyć, osuszyć i pokroić w kostkę około 1,5 cm
  • czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • w misce połączyć: mielone, schab, czosnek, jajko, wodę,bułkę,majeranek, ziele, sól, pieprz, kucharek
  • wszystkie składniki dobrze wymieszać na jednolitą masę
  • przełożyć do blaszki, ugnieść dłońmi
  • na wierzch położyć kilka liści
  • piec około 90 minut w temperaturze 180 *C

SMACZNEGO  🙂

1,739 total views, 2 views today

(Visited 347 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *