Makowe z bitą śmietaną

Gdy dzieci były małe to piekłam dużo ciast, więc i to też. Teraz ciasto makowe z bitą śmietaną jest pieczone od święta 😉 ponieważ wymaga więcej pracy, ale mimo wszystko polecam, jest pyszne i ładnie wygląda 😉

001

SKŁADNIKI     na blaszkę 25 x 30 cm

ciasto makowe

  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki suchego maku
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu

ciasto biszkoptowe

  • 8 żółtek
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • 2 łyżki octu

śmietana

  • 0,5 l śmietany 30 %
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 5 łyżek cukru pudru
  • czekolada

PRZYGOTOWANIE

ciasto makowe

  • w wysokiej misce ubić białka z cukrem na pianę
  • dodać mak, mąkę, proszek i delikatnie lecz dokładnie wymieszać
  • dodać ocet wymieszać i przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • piec 25 minut w temperaturze 180 * C
  • odstawić do wystygnięcia

ciasto biszkoptowe

  • ubić całe jajka i żółtka z cukrem
  • dodać mąkę i proszek, delikatnie wymieszać, na koniec dodać ocet
  • przelać do blaszki wyłożonej papierem
  • piec około 30-35 minut w temperaturze 180 * C
  • gdy ciasto wystygnie przekroić na pół (poziomo)

masa śmietanowa

  • śmietanę schłodzić w lodówce
  • 2 galaretki rozpuścić w 0,5 l wody, a następnie odstawić do momentu lekkiego stężenia
  • schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodając galaretkę i dalej ubijać

łączenie ciast

  • na tacy układamy dolną część ciasta biszkoptowego
  • na biszkopt włożyć 1/3 część śmietany i rozsmarować
  • na śmietanę ciasto makowe
  • na makowe następną 1/3 część śmietany i rozsmarować
  • na śmietanę druga część biszkopta
  • na biszkopta resztę śmietany rozsmarować i udekorować kruszoną czekoladą
  • wstawić do lodówki

SMACZNEGO  🙂

9,444 total views, 2 views today

(Visited 3 082 times, 1 visits today)

8 thoughts on “Makowe z bitą śmietaną

    1. Blacha 25 x 30 cm , jest podana przy składnikach 😉 polecam jest pracochłonne ale bardzo smaczne. Pozdrawiam 🙂

  1. Dobry wieczor, czy mak dodajemy suchy, namoczony, przemielony? Jaki? Przepraszam ale dopiero raczkuje w pieczeniu bardziej skomplikowanym 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *