Kluski z mięsem – ,,szczurki”

Od pewnego czasu szukałam przepisu na ,,szczurki,, tak nazywaliśmy kluchy z mięsem, które jedliśmy w zakładowej stołówce w 80 latach. Po kilku próbach gotowania uzyskałam ten smak, polecam są pyszne, nawet smakują młodemu pokoleniu 😉 Można podawać z surówką.

003

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • ziemniaki przecisnąć przez praskę
  • dodać: obie mąki i jaja
  • zagnieść ciasto
  • przygotować farsz
  • do mielonego mięsa dodać: czosnek, wodę, majeranek, sól, pieprz
  • wszystkie składniki dobrze wymieszać na jednolitą masę
  • z ciasta zrobić kulkę, rozgnieść ją w dłoniach
  • nałożyć farszu i skleić, uformować kluchę
  • gotować  20 min w szerokim garnku po kilka sztuk
  • podawać z okrasą i surówką

SMACZNEGO  🙂

300 total views, 1 views today

(Visited 238 times, 1 visits today)

6 thoughts on “Kluski z mięsem – ,,szczurki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *