Bigos

Bigos najlepiej smakuje jesienią i zimą. Aby był smaczny to ja gotuję go przez dwa dni 😉 używam kapusty kiszonej i białej. Pożywne danie na imprezy 😉 jest pyszny.

014

SKŁADNIKI:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • około 1 kg kapusty białej
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 kg mięsa wieprzowego np. żeberek
  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy
  • 2 kostki bulionu wołowego
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do podsmażania
  • 3 łyżeczki przyprawy do bigosu
  • 6 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

  • kiszoną kapustę wypłukać z nadmiaru kwasu (1 lub 2 razy)
  • zalać do połowy wodą i nastawić do gotowania
  • białą kapustę poszatkować i dodać
  • suszone grzyby zalać wrzątkiem i przykryć, a potem włożyć do garnka razem z wodą (uwaga na dnie może być piasek)
  • mięso umyć pokroić w kostkę i podsmażyć
  • kiełbasę pokroić w pół talarki i podsmażyć
  • cebulę, czosnek obrać, pokroić i podsmażyć
  • dołożyć pozostałe przyprawy i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny
  • po kilku godzinach ponownie pogotować bigos przez 0,5 godziny
  • na drugi dzień gotujemy bigos przez 0,5 godziny i doprawiamy do smaku

SMACZNEGO  🙂

1,224 total views, 2 views today

(Visited 366 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *