Pierogi z kapustą kiszoną, kaszą jęczmienną i skwarkami

Pochodzę z wschodniej Polski, jako dziecko bardzo często jadłam takie pierogi, były hitem u mamy w kuchni 🙂 Do dziś ja i moi bliscy uwielbiamy je, są pyszne. Często podaję na imprezach, a goście się zachwycają. Polecam spróbować, warto 😉

024

SKŁADNIKI    na około 100 szt

Farsz:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 200 g (2 woreczki) kaszy jęczmiennej
  • 2-3 cebule
  • 0,5 kg boczku surowego lub podgardla
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • około 2 szklanek ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE

Farsz:

  • ugotować kapustę, po wystudzeniu odcisnąć w dłoniach i pokroić wg uznania
  • ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu
  • boczek umyć, osuszyć i pokroić w malutką kostkę, a następnie usmażyć na złoty kolor
  • cebulę obrać i pokroić w małą kostkę i podsmażyć
  • wszystkie składniki dobrze wymieszać
  • doprawić solą i pieprzem

Ciasto:

  • do miski wsypać mąkę (około 0,5 szklanki zostawić do podsypywania)
  • dodać jajka i olej
  • dodawać stopniowo wodę i zagniatać ciasto
  • wyłożyć na stolnicę jeszcze wygnieść
  • uformować wałeczki około 2 cm średnicy i pociąć małe kawałki (jak kopytka)
  • rozwałkować i ponakładać farsz, a następnie skleić w palcach można zrobić falbanki
  • układać na desce posypaną mąką
  • wrzucać do osolonej i wrzącej wody
  • po wypłynięciu gotować około 2 minut
  • wyjmować łyżką cedzakową i układać luźno na tacy , aby obeschły
  • podawać podsmażone lub z okrasą

SMACZNEGO  🙂

noclegi

1,305 total views, 3 views today

(Visited 432 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *