Ryba po grecku

Są potrawy których robię duże ilości, więc ryba po grecku do nich należy. Podaję na dwa sposoby na zimno, jak i na ciepło, polecam pyszna 🙂

020

SKŁADNIKI

  • 2 kg ryby mrożonej filety ( wg uznania)
  • 1 kg marchwi
  • 1 duża pietruszka (100 g)
  • kawałek selera (100 g)
  • 1/2 pora
  • 3 cebule (300 g)
  • sól, pieprz
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziela angielskie
  • przyprawa do ryb
  • pieprz cytrynowy
  • koncentrat pomidorowy (190 g )
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej

PRZYGOTOWANIE

  • rybę rozmrozić umyć i osuszyć
  • pokroić na małe porcje, przyprawić pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb
  • marchew, pietruszkę, seler, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • cebulę, pora obrać i pokroić w kostkę
  • do garnka wlać 1/2 szklanki wody, włożyć warzywa i dusić na małym ogniu
  • dodać liście, ziele, sól, pieprz
  • gdy warzywa będą miękkie to doprawić koncentratem pomidorowym
  • na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę obtoczoną w mące
  • w salaterce ułożyć warstwami na przemian warzywa i rybę (podawać na zimno)
  • gdy chcę spożywać na ciepło, to smażoną rybę wrzucam do warzyw i wymieszam

SMACZNEGO  🙂

 

1,470 total views, 1 views today

(Visited 506 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *