Placki z gotowanych ziemniaków

Takie placki jadłam często w dzieciństwie, gdy zostały ziemniaki z obiadu. To był ciepły posiłek najczęściej na kolację. Ja obecnie czasami robię ale do gulaszu, jako danie obiadowe. Pyszne, polecam spróbować 😉

002

SKŁADNIKI       około 10 placków

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki ( zależy od ziemniaków)
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  • ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze ubić
  • dodać jajko i mąkę
  • zagnieść ciasto jak na kopytka
  • uformować małe placki i obtoczyć w mące
  • na rozgrzanym tłuszczu smażyć z obu stron na złoty kolor
  • spożywać ,, na sucho,, lub z dodatkami surówek, sosów itp.

SMACZNEGO 🙂

798 total views, 2 views today

(Visited 267 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *